ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ MI&MO!
Close
Παντανάσσης 24 Πάτρα 26221
09:00 - 21:00
Πώς να πλένετε τα βρεφικά ρούχα

Αρκετά συχνά οι νέοι γονείς ανησυχούν ότι το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων θα είναι μια περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί μεγάλο μέρος από τον πολύτιμο χρόνο τους. Το να πλένετε τα ρούχα του νεογέννητου σας δεν είναι τόσο δύσκολο όσο νομίζετε.

Έχουμε πλύνει πολλά ρούχα για τα μωρά μας όλα αυτά τα χρόνια από όσα θα μπορούσαμε να φανταστούμε, για αυτό και μπορούμε να μοιραστούμε αυτές τις εμπειρίες μας για το πως θα μπορέσετε να πλύνετε τα ρούχα του μωρού σας χωρίς μεγάλο κόπο.

Σε αυτό το άρθρο θα σας δείξουμε όλη την διαδικασία βήμα προς βήμα για το πώς να πλένετε τα βρεφικά ρούχα. Θα δείτε επίσης για αρκετές συμβουλές και tips που αφορούν το πλύσιμο των βρεφικών ρούχων, ώστε να κάνετε το πλύσιμο των ρούχων μια ευχάριστη διαδικασία και να μην σας αγχώνει.

Βασικά Tips

 • Επιλέξτε ένα άοσμο απορρυπαντικό το οποίο να είναι κατάλληλο για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα. Τα σπιτικά απορρυπαντικά είναι επίσης μια νέα επιλογή.
 • Πλένετε τα βρεφικά ρούχα με άλλα ρούχα χρησιμοποιώντας ένα απορρυπαντικό κατάλληλο για μωρά, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να τα χωρίσετε.
 • Πάντα να πλένετε τα καινούργια ρούχα πριν τα φορέσει το μωρό σας και καθαρίζετε επίμονους λεκέδες.
 • Χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα ρούχα όταν πλένετε τα βρεφικά ρούχα, μην βάλετε πολλές στροφές στο στύψιμο και σκεφτείτε τη χρήση ενός άοσμου μαλακτικού.
 • View 08707Επιλογή

  Βρεφική πλεκτή μπλούζα για αγόρι λευκή με μπλε ρίγες (Canada House)

  3 ετών, 9 μηνών, 12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών 30.90
 • View HU0030.LPINKΕπιλογή

  Βρεφικό φόρεμα για κορίτσι μακό με Puppy love της Disney

  6 μηνών, 12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών 26.90

Επιλογή απορρυπαντικού

Το πιο σημαντικό πράγμα στην διαδικασία του πλυσίματος των βρεφικών ρούχων , είναι η ανεύρεση του κατάλληλου απορρυπαντικού.

Υπάρχουν πολλές μάρκες για να διαλέξετε, αλλά θα ας προτείναμε να ξεκινήσετε με ένα δερματικά ελεγμένο απορρυπαντικό χωρίς άρωμα. Κάποια μωρά μπορεί να είναι ευαίσθητα σε προϊόντα ου περιέχουν άρωμα . Ο βασικός μας σκοπός είναι να καθαρίσουμε τα ρούχα και όχι να δημιουργήσουμε προβλήματα στα μωρά μας όπως οι ερεθισμοί στο δέρμα τους.

Πολλοί γονείς επιλέγουν να φτιάξουν το δικό τους απορρυπαντικό για τα βρεφικά ρούχα για αγόρια και κορίτσια το οποίο κοστίζει πολύ λιγότερο και είναι σίγουροι για τα συστατικά τα οποία είναι φτιαγμένο.

Στο διαδίκτυο μπορείτε να βρείτε πολλές σπιτικές συνταγές για βρεφικά απορρυπαντικά σε λίγες ημέρες θα ανεβάσουμε και εμείς μια τέτοια συνταγή. Οι περισσότερες συνταγές σπιτικών απορρυπαντικών περιέχουν λίγα μόνο συστατικά και μπορούν να παρασκευαστούν αρκετά γρήγορα. Εάν δεν είστε σίγουροι για τα συστατικά μιας συνταγής, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν τη χρησιμοποιήσετε — ειδικά εάν σκοπεύετε να προσθέσετε αιθέρια έλαια. Αποφύγετε τα έλαια τεϊόδεντρου και λεβάντας λόγω πιθανών οιστρογονικών επιδράσεων.

Είτε επιλέξετε μια μάρκα απορρυπαντικού από κάποιο κατάστημα είτε φτιάξετε εσείς ενα απορρυπαντικό, κρατήστε πάντα τα απορρυπαντικό σας σε ράφι που να είναι ψηλά και δεν έχουν πρόσβαση τα παιδιά σας. Θα πρέπει να θυμάστε να κρατάτε όλα τα χημικά και τα προϊόντα καθαρισμού μακριά από τα παιδιά.

Διαβάστε Επίσης : Οδηγός καλοκαιρινών ρούχων για παιδιά και βρέφη

Πλύσιμο βρεφικών ρούχων με άλλα ρούχα

Μερικοί γονείς πλένουν τα ρούχα του μωρού τους χωριστά από τα υπόλοιπα ρούχα του σπιτιού. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πλύνετε ξεχωριστά τα ρούχα του μωρού σας. Ωστόσο, ο κυριότερος λόγος που πολλοί δεν το κάνουν είναι λόγω του χρόνου και του κόπου που απαιτείται

Εάν αλλάξετε το απορρυπαντικό σας με ένα άλλο που να είναι ενδεδειγμένο και ασφαλές για μωρά, μπορείτε να πλένετε όλα τα ρούχα του σπιτιού μαζί, γλυτώνοντας έτσι χρόνο και χρήμα.

Το μωρό σας είναι 100% σίγουρο ότι θα έρθει σε επαφή με τα ρούχα σας. Όταν κρατάς και αγκαλιάζεις ένα μωρό, τα ρούχα σας είναι απόλυτα λογικό να ακουμπούν το δέρμα  του μωρού σου. Επομένως, το να πλένετε τα ρούχα σας μαζί με τα βρεφικά ρούχα χρησιμοποιώντας ένα ήπιο απορρυπαντικό είναι μια αρκετά έξυπνη επιλογή.

mama plintirio vrefika

Λόγοι που θα πρέπει να πλένετε τα βρεφικά ρούχα ξεχωριστά

Υπάρχουν κάποιοι σοβαροί λόγοι που δεν πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας μαζί με τα βρεφικά ρούχα και την προίκα του μωρού.

 1. Το μωρό σας έχει έκζεμα ή εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα. Εάν το παιδί σας χρειάζεται ειδικά απορρυπαντικά επειδή έχει κάποια ευαισθησία στο δέρμα του, μπορεί να είναι ασύμφορο να πλένετε τα ρούχα όλων μαζί, εφόσον θα χρησιμοποιείται ειδικό αντιαλλεργικό απορρυπαντικό.
 2. Κάποιος στο σπίτι σας δουλεύει με επικίνδυνα χημικά. Ορισμένα επαγγέλματα μπορεί να απαιτούν από ένα μέλος της οικογένειας να έρχεται σε επαφή με χημικά ή άλλα επικίνδυνα υλικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι καλύτερα να είστε προσεκτικοί και να μην βάλετε τα ρούχα του μωρού να πλυθούν μαζί με όλα τα υπόλοιπα ρούχα της οικογενειας.
 3. Προτιμάτε απορρυπαντικά με έντονο άρωμα. Μερικοί άνθρωποι θέλουν τα ρούχα τους να μυρίζουν έντονα ένα συγκεκριμένο άρωμα. Μπορούν ακόμα να προσθέσουν ενισχυτικά αρώματος στο πλύσιμο. Αυτά τα αρώματα πιθανότατα είναι πολύ δυνατά για το δέρμα του μωρό σας, επομένως θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα του ξεχωριστά.
 4. Το μωρό σας χρησιμοποιεί πολλά ρούχα και κουβέρτεςΜερικά μωρά λερώνονται πολύ εύκολα και αλλάζουν πολύ συχνά ρούχα και έτσι μαζεύεται καθημερινά ένας μεγάλος όγκος ρούχων που μπορεί να γεμίσει ένα πλυντήριο. Μπορείτε να βάζετε πλυντήρια μόνο με ρούχα του μωρού σας, αφού είναι σίγουρο πως κανείς άλλος στο σπίτι δεν λερώνει τόσα ρούχα όσο το μικρό σας.

Πλύσιμο καινούργιων ρούχων

Θα πρέπει να πλένετε τα καινούργια ρούχα του μωρού σας, πριν του τα φορέσετε. Δεν μπορείτε να ξέρετε τι μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με τα ρούχα πριν εσείς να τα αγοράσετε. Το δέρμα ενός μωρού είναι πιο πιθανό να ερεθιστεί ή να εμφανίσει εξανθήματα.

Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα που φοράτε στο μωρό σας έχουν πλυθεί πρόσφατα με το κατάλληλο απορρυπαντικό.

Hot Tip

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει τα ρούχα για αυτοκόλλητα πριν τα πλύνετε. Πολλά καταστήματα προσθέτουν διάφορα αυτοκόλλητα για το μέγεθος των παιδικών ρούχων . Αφαιρούνται εύκολα πριν από το πλύσιμο, αλλά αφήνοντας το αυτοκόλλητο μπορεί να αφήσει πίσω του ένα άχρωμο υπόλειμμα.
 • View VH0028.LPINKΕπιλογή

  Βρεφική μπλούζα μακό για κορίτσι με Aristocats της Disney

  6 μηνών, 12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών 29.90
 • View VH0024.OWHITEΕπιλογή

  Βρεφικό σετ μπλούζα παντελόνι μακό για αγόρι με winnie the pooh

  6 μηνών, 12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών 32.90
Αντιμετώπιση επίμονων λεκέδων

Οι πιο δύσκολοί λεκέδες στα παιδικά ρούχα είναι από διάφορες τροφές, υγρά , βρεφικό λάδι και πάνες. Τα οποία είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν.

Λεκέδες από πάνες

Η πλειονότητα των λεκέδων θα προέλθει  αναπόφευκτα από διαρροές της πάνας. Επίσης, πιθανότατα θα υπάρξουν στιγμές που το μωρό σας θα αποφασίσει να λερώσει αφού θα έχετε αφαιρέσει την πάνα του. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένα μεγάλο χάος που οδηγεί σε δύσκολους λεκέδες.

Για να απαλλαγείτε από αυτούς τους επίμονους λεκέδες, θα πρέπει πρώτα να μουσκέψετε το ρούχο σε ζεστό νερό. Αφού αφήσετε τα ρούχα να μουλιάσουν  για 10 έως 15 λεπτά, χρησιμοποιήστε μια παλιά οδοντόβουρτσα με λίγο απορρυπαντικό για να τρίψετε την συγκεκριμένη περιοχή. Μετά από αυτό βάζετε τα ρούχα στο πλυντήριο και τα πλένετε ως συνήθως με το αγαπημένο σας βρεφικό απορρυπαντικό ρούχων.

Γουλιές

Όλα τα μωρά βγάζουν γουλίτσες μετά από κάθε γεύμα. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία που συνήθως υποχωρεί μεταξύ 6 μηνών και 1 έτους . Παρόλα αυτά, μπορεί να αφήσει πολλούς δύσκολους κίτρινους λεκέδες στα ρούχα του μωρού σας. Εάν το μωρό σας τρέφεται με βρεφικό γάλα, οι λεκέδες θα είναι πιο δύσκολο να αφαιρεθούν από εκείνους που αφήνει το μητρικό γάλα.

Για λεκέδες από μητρικό γάλα , το μούσκεμα με λίγη μαγειρική σόδα θα βοηθήσει στον πιο εύκολο καθαρισμό. Για τους λεκέδες από βρεφικές κρέμες η διαδικασία θα είναι ελαφρώς πιο απαιτητική.

Αφαίρεση λεκέδων από βρεφική κρέμα.

Το πρώτο βήμα για την αφαίρεση λεκέδων από βρεφική κρέμα είναι να μουλιάσεις το ρούχο σε χλιαρό νερό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να πασπαλίσετε την περιοχή με λίγο μαγειρική σόδα. Τέλος, προσθέστε λίγο βρεφικό απορρυπαντικό και τρίψτε με μια οδοντόβουρτσα.

Αφού αφήσετε το μείγμα της σόδας να μουλιάσει για 5 έως 10 λεπτά, μπορείτε να πλύνετε τα ρούχα ως συνήθως. Αυτό θα εμποδίσει από το να αφήσει έναν κιτρινωπό λεκέ στο ύφασμα.

Λάδι για μωρά

Ενώ το παιδικό λάδι είναι εξαιρετικό για το σώμα του μωρού σας, δεν είναι πάντα τόσο καλό για τα ρούχα του. Μπορεί να αφήσει επίμονους λεκέδες όπου στάξει, που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Πριν από το ξέπλυμα ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε τον λεκέ από baby oil είναι να προσθέσετε στην  περιοχή λίγο απορρυπαντικό πιάτων.  Μπορεί να χρειαστεί να τρίψετε την συγκεκριμένη περιοχή με μια οδοντόβουρτσα για να βεβαιωθείτε ότι το απορρυπαντικό πιάτων διεισδύει στις ίνες του υφάσματος και απομακρύνει τον λεκέ.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα περιέχουν ουσίες που λερώνουν εύκολα τα βρεφικά ρούχα για κορίτσια και αγόρια. Οι γονείς παραπονιούνται ότι οι συγκεκριμένοι λεκέδες είναι ιδιαίτερα δύσκολοι να αφαιρεθούν. Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε αυτούς τους λεκέδες είναι να μουλιάσετε πρώτα τα ρούχα σε ζεστό νερό και μετά να τρίψετε με λευκό ξύδι στον λεκέ πριν τα πλύνετε.

Ώρα για το πλυντήριο

Πριν βάλετε τα ρούχα στο πλυντήριο, ελέγξτε τις ετικέτες. Ορισμένα είδη βρεφικών ρούχων μπορεί να έχουν ειδικές οδηγίες πλυσίματος . Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα ευαίσθητα ρούχα και στις πιτζάμες του μωρού σας.  Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες του κατασκευαστή που αναγράφονται στην ετικέτα.

Μην υπερφορτώνετε το πλυντήριο. Το πλύσιμο των ρούχων του μωρού σας σε πολλές στροφές προκαλεί επιπλέον φθορά σε μικροσκοπικά, ευαίσθητα αντικείμενα. Για να τα διατηρήσετε, τοποθετήστε τα ρούχα και τις κουβέρτες σε προγράμματα για ευαίσθητα ρούχα.

Αυτός είναι και ένας τρόπος για να διατηρήσετε τα ρούχα σε καλή κατάσταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αν και το απαλό πλύσιμο μπορεί να μην είναι το καλύτερο για την αφαίρεση των δύσκολων λεκέδων.

Επίσης εάν το μωρό σας έχει εξαιρετικά ευαίσθητο δέρμα ή πάσχει από έκζεμα, μπορείτε να προγραμματίσετε το πλυντήριο σας να ξεβγάλει τα ρούχα δύο φορές. Το επιπλέον ξέβγαλμα θα εμποδίσει το απορρυπαντικό να παραμείνει στις ίνες του υφάσματος.

Hot Tip

Βάλτε τις κάλτσες του μωρού σας σε μια διχτυωτή τσάντα (όπως μια τσάντα εσωρούχων) γιατί όλες αυτές οι μικροσκοπικές κάλτσες μπορεί να χαθούν πολύ εύκολα.
aploma vrefikon

Στέγνωμα των ρούχων του μωρού σας

Μπορείτε να στεγνώσετε τα ρούχα του μωρού σας όπως και τα δικά σας ρούχα. Με συγκεκριμένο τρόπο θα πρέπει να απλώνετε ευαίσθητα ρούχα όπως πουλόβερ και δαντελωτά φορέματα για να στεγνώσουν. Ωστόσο, τα υπόλοιπα βρεφικά ρούχα τα απλώνεται κανονικά όπως και τα δικά σας.

Μπορεί να πιστεύετε ότι όλα αυτά τα μικροσκοπικά ρουχαλάκια θα στεγνώσουν γρήγορα, αλλά αυτό συχνά δεν συμβαίνει. Η μικρή τους επιφάνεια, τα κάνει να χρειάζονται μεγαλύτερο χρόνο για να στεγνώσουν. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία του στεγνώματος, ρίξτε μια καθαρή στεγνή πετσέτα στο στεγνωτήριο μαζί  με τα ρούχα του μωρού.

Είναι καλύτερο να παραλείψετε το μαλακτικό ή να επιλέξετε κάποιο χωρίς χρωστικές ουσίες και αρώματα. Εάν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες πάνες, θα πρέπει οπωσδήποτε να μην χρησιμοποιήσετε το μαλακτικό σε αυτές, γιατί θα τις κάνει λιγότερο απορροφητικές.

Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα για το παραδοσιακό στέγνωμα των ρούχων του μωρού σας αντί να χρησιμοποιείτε το στεγνωτήριο. Ο ήλιος μπορεί μερικές φορές να βοηθήσει ώστε τα λευκά σας να φαίνονται πιο λευκά. Επιπλέον, οι ηλιακές ακτίνες έχουν ιδιότητες εξουδετέρωσης των μικροβίων.

Διαβάστε επίσης : 6 συμβουλές για το πως να ντύνετε το μωρό σας

Δίπλωμα ή κρέμασμα

Τα ρούχα του μωρού σας είναι τόσο μικρά που μπορεί να είναι δύσκολο να τα κρεμάσετε ή να τα διπλώσετε σωστά. Το πώς θα επιλέξετε να τα αποθηκεύσετε μετά το πλύσιμο είναι προσωπική προτίμηση. Τα περισσότερα βρεφικά ρούχα είναι τόσο μικρά και ελαφριά που δεν ζαρώνουν πολύ, ακόμα και όταν είναι διπλωμένα.

Αν προτιμάτε να κρεμάτε τα ρούχα αντι να τα διπλώνετε, η δουλειά σας θα γίνεται πολύ πιο εύκολα αν αγοράσετε μικρές κρεμάστρες για ρούχα μωρών .Ωστόσο, ρούχα όπως τα εσώρουχα και οι κάλτσες θα είναι πολύ καλύτερα αν τα διπλώσετε σε ένα συρτάρι.

 • View 05878Επιλογή

  Βρεφική κοντομάνικη μπλούζα για αγόρι από 12 μηνών εως 24 μηνών (Chicco)

  12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών 12.99
 • View 05545Επιλογή

  Βρεφική κοντομάνικη μπλούζα για αγόρι ριγέ με δεινόσαυρο ( Chicco )

  12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών 10.99
 • View 08719Επιλογή

  Βρεφική κοντομάνικη μπλούζα πολύχρωμη για αγόρι (Canada House)

  3 ετών, 9 μηνών, 12 μηνών, 18 μηνών, 24 μηνών 12.90

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
  0
  Καλάθι
  Το καλάθι είναι άδειο