ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ MI&MO!
Close
Παντανάσσης 24 Πάτρα 26221
09:00 - 21:00
Ο ρόλος των ρούχων στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού

Κάποτε μια πολύ γνωστή ανθρωπολόγος η Margaret Mead είπε: «Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να σκέφτονται και όχι τι να σκέφτονται», και νομίζω συμφωνούμε όλοι με αυτό το σκεπτικό. Αν το πάμε λίγο πιο πέρα θα δούμε πως αυτή η δήλωση ισχύει και για τα παιδικά ρούχα.

Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται πώς να ντύνονται για την κατάλληλη περίσταση ή τον κατάλληλο καιρό, αντί να τους υποδεικνύουμε απλώς τι πρέπει να φορούν. Οπότε έτσι θα καταλάβουν ότι πίσω από ένα συγκεκριμένο στυλ υπάρχει κάποιος λόγος η αιτία.

Τα παιδιά είναι εξαιρετικά εκφραστικά και συνήθως εκφράζονται με τις χαριτωμένες φωνές τους, τις κινήσεις του σώματος τους αλλά και τα ρούχα τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, ειδικά τα ρούχα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Μόλις θα μεγαλώσουν αρκετά για να καταλάβουν, θα πειραματιστούν με το ντύσιμό τους για να εκφράσουν την ταυτότητα και την προσωπικότητά τους.

Μερικά παιδιά είναι πολύ πιθανό να υιοθετήσουν παρόμοιο ντύσιμο με αυτό των γονιών τους, ενώ άλλα μπορεί να ντύνονται σαν τον αγαπημένο τους χαρακτήρα, τραγουδιστή, σούπερ ήρωα, ηθοποιό και κάποια άλλα παιδιά μπορεί να μην νοιάζονται καθόλου για το τι ρούχα θα φορέσουν. Με αυτόν τον τρόπο, όλες αυτές οι προτιμήσεις και οι επιλογές χτίζουν σιγά σιγά την προσωπικότητά τους. Ακόμα κι αν κάποιες φορές τα ρούχα που έχουν επιλέξει δεν είναι τα κατάλληλα για την περίσταση, ακόμα κι αν θέλουν να ντυθούν σαν τον αγαπημένο τους τον spiderman, αφήστε τα να κάνουν αυτή την επιλογή.

Μόλις τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να εκφράσουν τη γνώμη τους, είναι σίγουρο πως θα πειραματιστούν με τα ρούχα για να εκφράσουν την ταυτότητα και την προσωπικότητά τους. Οι περισσότεροι ενήλικες είναι εξοικειωμένοι με τους εφήβους που πειραματίζονται με τη μόδα για να ταυτιστούν με μια ομάδα συνομηλίκων ή για να ξεχωρίσουν από το πλήθος. Αλλά ακόμη και σε μικρότερη ηλικία, τα μικρά παιδιά αρχίζουν να διαμορφώνουν την αίσθηση του χαρακτήρα τους με κάτι τόσο απλό όσο τα ρούχα.

Διδάξτε την υπευθυνότητα

Οι περισσότεροι γονείς ντύνουν τα παιδιά τους με ρούχα που αντικατοπτρίζουν τις δικές τους προσωπικές πεποιθήσεις, το στυλ μόδας, την ταύτιση με ιδανικά, ακόμη και τις ηθικές τους πεποιθήσεις.

Για τους γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να μεγαλώσουν ως άτομα με ευθύνη και κριτική σκέψη, είναι πολύ σημαντικό να τα αφήνουν να διαλέγουν τα παιδικά ρούχα, το χρώμα, την υφή, το μοτίβο τους κ.λπ. Αφήστε τα παιδιά να αποφασίσουν αν προτιμούν ένα φόρεμα από το τζιν, ένα πουκάμισο από μια μπλούζα ή μια φόρμα ένα παντελόνι. Θα τους δώσει μια αίσθηση ευθύνης ότι τώρα πρέπει να επιλέξουν τα ρούχα τους και αυτό που θα επιλέξουν θα τα αντικατοπτρίζει

Ενθαρρύνετε την Ανεξαρτησία

Όταν αφήνετε στα παιδιά σας την επιλογή και την ελευθερία να αποφασίσουν τι θα φορέσουν, είτε επιλέγουν να φορέσουν αταίριαστα ρούχα, είτε εμπριμέ ρούχα ή μονόχρωμα ρούχα ή ακόμα και μίνιμαλ, αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους στην αντίληψη, την επίλυση προβλημάτων και την αυτοέκφραση. Θα τους δώσει επίσης την αίσθηση της ανεξαρτησίας ότι δεν χρειάζεται να βασίζονται σε εσάς για να κάνουν μια απλή δουλειά όπως είναι η επιλογή καθημερινών ρούχων.

Πολιτιστική Ανάπτυξη

Εάν θα σκοπεύετε να παραβρεθείτε σε μια εκδήλωση, αφήστε το παιδί σας να επιλέξει τα ρούχα του ακόμα κι αν δεν είναι κατάλληλα για την εκδήλωση. Όταν τα παιδιά σας θα δουν άλλα παιδιά ντυμένα σωστά στην εκδήλωση, θα καταλάβουν ποιο θα ήταν το κατάλληλο ντύσιμο για αυτήν την περίσταση. Από την άλλη, αν τους πεις να ντύνονται με έναν συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί να νιώθουν μειονεκτικά ή να επαναστατήσουν.

Εξαρτάται από εσάς πώς θα καθοδηγήσετε τα παιδιά σας, αλλά επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιούν τα ρούχα ως μέσο αυτο-ανακάλυψης, τους δίνετε σημαντικά μαθήματα και δεξιότητες για την ζωή τους.

Χτίζει ισχυρό χαρακτήρα

Αν οι γονείς θέλουμε να κατευθύνουμε τα παιδιά μας, να εξελιχθούν σε ανεξάρτητους, κριτικά σκεπτόμενους και ενήλικες που αντιμετωπίζουν και λύνουν προβλήματα, είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να αρχίσουν να εκφράζονται μέσα από τα ρούχα με κατευθυνόμενο τρόπο μέσα από επιλογές χρωμάτων, υλικών, υφών και στυλ. Είτε ένα παιδί έλκεται από το να φοράει αταίριαστα καρό και σχέδια, μόνο ένα χρώμα ή στυλ ή ακόμη και ελάχιστα ρούχα, όταν του επιτρέπεται η ελευθερία να αποφασίζει, τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες διάκρισης, επίλυσης προβλημάτων και αυτοέκφρασης.

Ακόμα κι αν το παιδί σας θέλει να φοράει ένα ρούχο με έντονο κίτρινο χρώμα κάθε μέρα, αφήστε το, μαθαίνει για τις τρέχουσες προτιμήσεις του, υποστηρίζει τον εαυτό του και μαθαίνει πώς τα ρούχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναγνωρίσουν τον εαυτό του. Αντί να αναγκάζετε τα χαριτωμένα μικρά σας να φορούν ένα συγκεκριμένο ρούχο, αλληλεπιδράστε μαζί τους.

Μιλήστε τους για το πώς κάνει κρύο έξω και πιθανότατα θα πρέπει να φορέσει ζεστά ρούχα, μπουφάν και ίσως κάποιο πουλόβερ κ.λπ. Είναι ένας διακριτικός τρόπος να τους μάθετε ποιο ρούχο είναι η καλύτερη επιλογή για την ημέρα. Θα τους επιτρέψει επίσης να εκφράσουν τον χαρακτήρα τους με ασφάλεια και φυσικά.

Συνοψίζοντας

Αν και τα ρούχα μπορεί να μην αποτελούν διακριτικό παράγοντα στην ανάπτυξη της προσωπικότητας ενός παιδιού, σίγουρα μπορούν να διδάξουν στα παιδιά διακριτικά την ταυτότητα και τον τρόπο έκφρασης με έναν ασφαλή, φυσικό τρόπο. Εναπόκειται στους ενήλικες που έχει ένα παιδί στην ζωή του να το καθοδηγήσουν σε αυτές τις επιλογές, αλλά επιτρέποντας σε ένα παιδί να χρησιμοποιεί τα ρούχα ως μέσο αυτογνωσίας, ουσιαστικά του δίνει σημαντικά μαθήματα και δεξιότητες ζωής.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

0
    0
    Καλάθι
    Το καλάθι είναι άδειο